13 Nisan 2016 Çarşamba

yag yakici enerji kaynagi kahve

Kahve gercekten yag yakar mi?

Bu sorunun cevabi, evet, kahve gercekten yag yakar. Kahvenin icerdigi kafein dogal bir uyaricidir ve sinir sistemini uyarir. Bunun sonucunda vücutta 'catecholamine' adi verilen maddeler salgilanir. Bu maddeler vücut yagini yakit olarak kullanima hazirlayan maddelerdir ve vücut yaglari yakarak enerjiye cevirmeye baslar.

Kahve her zaman yag yakar mi?

Bu sorunun cevabi, hayir, kahve karbonhidratlarla birlestigi zaman, yani genel kullanimiyla kahveye seker atildigi zaman yag yakma özelligini kaybeder cünkü yag depolayan insülin hormonu seviyesi artar ve kahvenin yag yakma niteligini kaybetmesine neden olur. Kahvenin en etkili sekilde yag yaktigi zamanlar, vücuttaki insülin seviyesinin düsük oldugu zamanlardir.

Kahve enerji verir mi?

Evet, kesinlikle. Kahve vücuda kalori girmeden kullanilabilecek en etkili enerji kaynaklarindan biri oldugu gibi, antrenman sirasinda duyulan aci miktarini da azaltarak daha uzun süre antrenman yapilmasina olanak saglar. Kahve ayrica ruhsal yönden de daha pozitif hale gelmemize yardimci olur.

Yalniz dikkat: Vücut, kahvenin icindeki kafeine cok cabuk alisir ve kisa sürede ayni dozajdan yararlanmamaya baslar. Bu da kafein dozajinin her gün arttirilmasi zorunlulugu demektir ki, fazla miktarda kafein huzursuzluga, tedirginlige, kalp carpintisina, uykuya dalmanin zorlasmasina ve uyku bozukluklarina neden olacaktir. Antrenman yapilmayan günlerde mümkün oldugunca az kahve icmek, antrenman günlerinde cogaltarak enerjisinden yararlanmak dogru cözüm olacaktir.

Büyük bir fincan kahvede ortalama 30 miligram kafein bulunur. Normalde günde 1 veya 2 büyük fincan tüketilmesinin pek cok yönden, özellikle de beyin fonksiyonlari acisindan ve alzheimer'a karsi bir tedbir olarak önemli oldugu bilim insanlari tarafindan vurgulanmaktadir. Vücut gelistiriciler günde 300 - 400 mg kafein kullanmaya egilimlidir. Bu miktar oldukca yüksektir ve yukarida belirttigimiz istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Ayrica kisa süre sonra vücut bu miktar da yeterli olmayacak sekilde yüksek doza alisacaktir. Antrenman günlerinde mutlaka yüksek dozda kafein kullanmak isteyenlerin, antrenman yapmadiklari günlerde bu miktari mutlaka düsürmeleri gerekmektedir. Ancak bu sekilde kahveden maksimum yarar saglanabilir ve yan etkilerinden korunulabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder