24 Nisan 2016 Pazar

fitness statik dinamik isinma

Antrenman öncesi statik ısınma mı yoksa dinamik ısınma mı daha iyidir?

Vücut geliştirme, Fitness ve CrossFit gibi sporlarda statik ve dinamik ısınmanın antrenman üzerindeki etkileri

Güç ve dayanıklılık sporları yapan sporculara yıllar boyunca antrenman öncesi ve sonrasında statik esneme / germe/ esnetme hareketleri yapmaları tavsiye edilmişti. Son birkaç yılda yapılan araştırma sonuçları ise antrenman öncesinde yapılan statik esneme hareketlerinin yararlı olmadığı, tam tersi antrenmana zarar verdiği ortaya çıkardı.

Bu araştırmalar antrenman öncesinde statik esneme hareketleri yapan sporcuların önemli ölçüde güç kaybına uğradığını, bunların bir bölümünün yüzde elliye yakın miktarda kuvvet kaybettiğini ortaya koydu.

Antrenman öncesinde dinamik olarak ısınan sporcuların ise antrenman sırasında normal kapasitelerinden yüzde otuz oranında fazla ağırlıklarla çalışabildikleri, kaslarının işlevlerini çok daha rahat ve akıcı şekilde yerine getirdikleri belirlendi. Antrenman sonrasında yapılan statik esneme hareketleri ise günümüz bilgilerine göre de yine çok yararlı görülüyor.

Kısacası, antrenman öncesinde statik esneme hareketleri yerine dinamik ısınmanın tercih edilmesi ve statik esneme hareketlerinin antrenman sonunda yapılması kas fonksiyonları ve daha fazla ağırlık kaldırma konusunda çok yararlı ve etkili olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder