13 Nisan 2016 Çarşamba

beslenme yag yakma yumurta

Vücut Gelistirme sporunda yumurtanin önemi

Yumurta hakkinda cok sey söylendi, cok sey yazildi. Uzun zaman "kolesterolü yükseltir, kalp ve damar hastaliklarina neden olur, kesinlikle yemeyin" denildi. Son yillarda tekrar bilim insanlarinin tavsiye ettigi bir besin maddesi olarak ön plana cikti. Günümüzde her gün en az 1 tam yumurta yenilmesi tavsiye ediliyor, kisiye göre degisken olarak 1-3 yumurtanin gerekli oldugu söyleniyor. Icerdigi yüksek nitelikli omega 3 yag asitleri sayesinde yumurtanin yag yakma konusunda cok basarili oldugu da kesinlik kazanmis gibi...

Bodybuilding sporunda antrenörlerin antrenörü kabul edilen "Demir Guru" Vince Gironda günde en az 3 bütün yumurta tüketilmesinden yanaydi. Gironda'ya göre günde 3 yumurta ve fazlasi anabolik dianabol etkisi gösteriyordu, kaslarin gelismesi ve yag yakilmasi üzerinde cok etkiliydi. Gironda, o dönemde calistirdigi sporculara günde 26 yumurtaya kadar yemelerini öneriyordu. Gironda'nin ne kadar bilgili ve tecrübeli bir vücutcu ve antrenör oldugu su götürmez ama yine de cok sayida yumurta yemeye yönelmeden önce günümüz verilerine göre iyice arastirmanizi tavsiye ediyorum.

Yumurtanin tartisma konusu olan kismi, bilindigi gibi yumurta sarisidir. Yumurta akinda tartismalara neden olacak herhangi bir madde yok. Pek cok vücut gelistirme sporcusu her gün 12-16 yumurta beyazi tüketiyor. Az önce de belirttigim gibi günümüz bilimsel verilerine göre kisiye göre degisken olmakla birlikte, her gün 1-3 tam yumurta yenilmesinde sakinca görülmüyor. Yine de iyice arastirmadan, gerekirse beslenme uzmanlarina veya doktora danismadan, yumurtayla ilgili kuskularinizi gidermeden karar vermemenizi öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder