18 Nisan 2016 Pazartesi

mike mentzer heavy duty hit

Mike Mentzer'in Heavy Duty olarak da taninan H.I.T. (High Intensity Training) antrenman sistemi



Hevy Duty (HIT) vücut gelistirme sisteminin yaraticisi Mike Mentzer


Arthur Jones'in vücut gelistirmeci Casey Viator üzerinde denedigi yeni calisma sistemi Mike Mentzer'in ilgisini cekti. Casey Viator, bodybuilding tarihine "Colorado Deneyi" ismiyle gecen bu sistemle, 28 gün icinde yaptigi toplam 12 antrenman sonucunda yaklasik 28,5 kilo kas kütlesi kazanirken, yaklasik 8,5 kilo yag yakmisti.

Jones'un bu sistemi 20 dakikada tamamlanan tam vücut istasyon calismasi prensibine dayaniyordu. Viator setleri cok kisa araliklarla (ancak bir istasyondan digerine gidecek kadar) yapiyor, 20 dakika icinde bütün vücudunu calistirmis oluyordu. Setlerde kaldirabildigi en agir kilolarla, gerektiginde 2-3 sporcunun yardimiyla calisti. Bu sistem H.I.T / Heavy Duty'nin temelini olusturdu. Mike Mentzer Arthur Jones'un programini gelistirdi ve baska bir bicim verdi. Arthur Jones'un sisteminin günümüz yüksek yogunluklu H.I.I.T. (High Intensity Interval Training) interval antrenmanlarinin da temelini olusturdugu söylenebilir.

Mike Mentzer'in Heavy Duty sistemi, her kas grubu icin 2 egzersiz secilerek her ikisinin de yalnizca birer set tükeninceye (ve tükenisin ötesine gecinceye) kadar 6-10 tekrar araliginda yapilmasi esasina dayaniyordu. Mentzer'in bu kisa ve yüksek yogunluklu sistemi, Arnold Schwarzenegger'in saatler süren yüksek hacimli antrenman sisteminin tam tersiydi. Mentzer'in bir antrenmani 6-8 dakika icinde tamamlaniyor ve 4 - 7 gün dinlenme arasi veriliyor, bu süre sonunda baska bir kas grubu calistiriliyordu. Mentzer'in sisteminde bir kas grubuna 20-30 günde bir sira geliyordu. Yani, bir gögüs calismasindan sonra diger gögüs calismasina  ancak 20 - 30 gün sonra geciliyordu.

Mike Mentzer'in sistemi bir devrim niteligindeydi ve bazi vücut gelistiriciler tarafindan benimsenerek büyük ilgi gördü. Dorian Yates de onlardan biriydi. Mentzer'in kitaplarini okuyunca bu sisteme akli yatan Yates, Mentzer'le baglanti kurdu ve onun denetimi altinda calismaya basladi.

Dorian Yates, Mike Mentzer'in sistemini kendisine uyarladi ve her kas grubu icin 2 hareket yerine, o kasi degisik acilardan calistirmaya yönelik cok sayida egzersiz cesidi uyguladi. Kisa ve cok yogun set prensibi ayni kaldi.

Mike Mentzer'in sistemi hakkinda internette yanlis anlamalar, spekülasyonlar, yanlis bilgiler dolasiyor. Programi yanlis anlayip yanlis uygulayanlarin olumsuz elestirileri gercege uygun degil. Mentzer'in kendi kitabindan yaptigim ceviriyle sistemi önümüzdeki günlerde dogru sekliyle sizlere aktaracagim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder