17 Nisan 2016 Pazar

antrenman tuyolari

BODYBUILDING ANTRENMAN TÜYOLARI


Bicepsleri gögüsle mi calistirmak daha yararli, sirtla mi?

Cogu vücut gelistirici gögüs calistiktan sonra tricepslerini calistirir. Ayni sekilde, sirttan sonra bicepslerin calistirilmasi yaygindir. Bu uygulamanin altinda yatan mantik, gögüs calisirken zaten isinmis olan tricepsleri ayrica isinmaya gerek kalmadan calistirabilmektir, böylece fazla set ve degisik egzersizler yapmaya gerek kalmayacagi düsünülür. Ayni sey sirt ve biceps icin de gecerli. Sirt calismasi sirasinda yeterince isinmis ve yorulmus olan bicepslerin daha kolay calisilacagi varsayilir.

Ikinci bir yöntem ise, ender de olsa, gögüsten sonra biceps, sirttan sonra triceps calismasi yapmaktir. Bu durumda gögüs calisirken yeterince isinmamis ve yorulmamis olan bicepsler icin isinma hareketleri yapmak gerekir.

Peki, hangi yöntem izlenmeli? Dogrusu nedir?

Her iki yöntem de dogrudur, her ikisinin de avantajlari ve dezavantajlari vardir.

Gögüs + Triceps calismasinda tricepsler gögüs hareketleri sirasinda isinmis ve yeterli ölcüde yorulmus olur, tricepsler ayrica cok fazla set yapmaya gerek kalmadan calistirilabilir. Ayni sey Sirt + Biceps calismasi icin de gecerlidir ki, bu bir avantaj olarak kabul edilebilir. Ancak gögüsten sonra yapilacak triceps calismasina baslarken tricepsler bir ölcüde, bazen önemli ölcüde yorgun olacagi icin fazla agirlik kullanilmasi mümkün degildir. Kas gelismesinde kullanilan agirliklar önemli olduguna göre bu bir dezavantajdir. Antrenman hacminin genis tutulmasinin istendigi durumlarda da bu bir dezavantajdir, cünkü cok sayida set ve tekrar yapmaya yetecek güc kalmamis olur. Elbette ki Sirt + Biceps calismasinda da öyle.

Izlenecek en mantikli taktik, her iki yöntemi de denemek ve kendimize yararli olani, ise yarayani bulup onu uygulamaktir. Ama bütün vücut gelistirme antrenman sistemlerinde oldugu gibi, bir süre sonra plato noktasina erisilmis olma ihtimali yüksektir, o zaman bir degisiklik ihtiyaci ortaya cikabilir. Öyle durumlarda gögüs + triceps ve sirt + biceps calismasini bir süre icin bir kenara birakmak ve gögüs + biceps, sirt + triceps uygulamasina gecmek yararli sonuc verebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder