20 Nisan 2016 Çarşamba

fit vucut saglik mineraller

Kas yapmak, fit bir vücuda sahip olmak ve saglik icin cok önemli ve gerekli mineraller:


SODYUM: Vücudun su dengesini korur, besinlerin hücre duvarindan gecisinde önemli bir etkiye sahiptir. Kas ve sinir fonksiyonlarinin düzenlenmesinde büyük rol oynar. Vücutta sodyum eksikliginde kas kramplari, bas agrisi, mide bulantisi ve depresyon görülebilir.

Sodyum hangi besinlerde bulunur? Deniz ürünleri, peynir, ceviz, fistik, maden suyu, havuc, yesil ve kirmizi biber.

MAGNEZYUM: Kaslarin ve sinirlerin normal fonksiyonlarini yerine getirmesini saglayarak gevsetir, huzurlu ve derin bir uyku saglar, kandaki sekerin yakilarak enerjiye dönüstürülmesine yardimci olur, sindirim sistemini rahatlatir, kalsiyum, potasyum gibi minerallerin ve C vitamininin metabolizma tarafindan kullanilmasini saglar.

Magnezyum hangi yiyeceklerde bulunur? Mercimek, ton baligi, cilek, muz, patlican, bezelye, pirasa, ispanak, yulaf, karpuz, fasulye, karides.

CINKO: Genel vücut sagligi icin cok önemli görevler üstlenir, bagisiklik sistemini güclendirir, kaslarin gelismesine yardimci olur, erken yaslanmasini önler, saglikli ve basarili bir cinsel yasam icin de cok önemli rol oynar. Magnezyum ve B6 vitaminiyle birlestiginde testosteron üretimini saglar. Tirnaklar ve saclar icin cok önemli bir mineraldir.

Cinko hangi besinlerde bulunur? Domates, kabak, enginar, süt, kabak, kaju, mantar, kuzu eti, yogurt, susam.

KALSIYUM: Kemik sagligi ve gücü icin önemli rol oynar, besinlerin hücre zarindan gecmesine yardimci olur. Saglikl bir metabolizma icin cok sayida fonksiyonu yerine getirir. Kansere ve kalp rahatsizliklari riskine karsi koruma saglar.

Kalsiyum hangi bensinlerde bulunur? Bugday ekmegi, lahana, roka, tereyagi, findik, nane, yogurt, peynir, süt, fistik, badem, incir, pekmez.

DEMIR: Kan hücrelerinin üretimini, kalsiyum ve bakir emilimini saglayan demir minerali bagisiklik sistemini güclendirerek hastaliklardan korudugu gibi, daha az yorgunluk hissi sagliyor.

Demir hangi yiyeceklerde bulunur? Karaciger, balik, lahana, kirmizi et. yumurta, hurma, kuru üzüm, kuru kayisi, lahana, tahillar.

POTASYUM: Sinir ve sindirim sistemi üzerinde etkili olan potasyum, besinlerin hücre duvarindan gecisinde önemli rol oynuyor. Vücuttaki su ve mineral dengesini koruyor, fazla su, tuz ve sekerin vücuttan atilmasini sagliyor. Kalp kaslarini güclendirerek kalp hastaliklarindan koruyor.

Potasyum hangi besinlerde bulunur? Lahana, muz, incir, kayisi, avokado, zeytin, brokoli, süt ve süt ürünleri.

KROM: Metabolizma icinde protein ve yaglarin sentezinde cok büyük payi olan krom,kolesterol ve kan seviyesini de kontrol ediyor. Vücut yagini kasa dönüstürme özelligiyle birlikte kilo verdirme özelligi de gösteriyor. Kaslarin sekil almasina ve görünür hale gelmesine yardimci oluyor.

Krom en cok nelerde bulunur? Yulaf, patates, tavuk, üzüm, isirgan otu, misir, yer fistigi, et, bugday.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder