10 Nisan 2016 Pazar

vucut gelistirme bodybuilding ve fitness

VÜCUT GELISTIRME VE FITNESS

Vücut gelistirme sporu baslangicindan bugüne büyük degisiklikler gösterdi. Özellikle 60'li yillarda Steve Reeves'in basrolünü oynadigi Herkül filmleriyle popüler hale gelen "Bodybuilding / Vücut gelistirme" sporunda o yillarda fitness agirlikli, atletik vücut tipleri ön plandaydi.

Steve Reeves

Vücut gelistirme sistemleri de günümüzde kullanilan "modern" sistemlere göre cok farkliydi. "Demir Guru" lakabiyla taninan ünlü vücutcu ve antrenör Vince Gironda, kendi anlayisini "Kendimi estetikci olarak tanimliyorum. Benim icin güzel bir erkek vücudunun ölcüsü eski Yunan ve Roma heykellerindeki görünüm ve orantidir. Genis omuzlar, omuzlara dogru yayilan genis bir gögüs, ince bir bel ve kalca, kasli, ama cok iri olmayan bacaklar benim ideal ölcülerim" seklinde acikliyor.

Vince Gironda

70'li yillarda da buna benzer bir anlayisa sahip olan vücut gelistirme sporu, 80'lerden itibaren degismeye basladi. Kasli, atletik, estetik görünümlü vücutlar yerine sporcular kaslarini mümkün oldugunca irilestirmeyi hedeflediler. Arnold Schwarzenegger icin bu gecis döneminin öncülerinden biri oldugu söylenebilir.

Arnold Schwarzenegger

Farkli sistemle calisiyor da olsa Mike Mentzer de bu gruba dahil edilebilir. O yillarda Frank Zane gibi Mr. Olympia vücut gelistirme sampiyonlari, 50'li ve 60'li yillarin estetik anlayisini sürdürdüler. 90'li yillarda Dorian Yates'le daha da irilesen kaslar, 2000'lerde Ronnie Coleman gibi sporcularla ayni dogrultuda devam ederek, günümüzde Phil Heath gibi Mr. Olympia sampiyonlarina kadar bu anlayisi sürdürdü.

Buna bagli olarak elbette ki antrenman sistemleri ve tekniklerinin, besin takviyelerinin (supplement) de degisiklige ugramasi kacinilmazdi. Yazilarimizda bütün vücut tiplerini, sistemleri, antrenman tekniklerini ve sporcularin calisma sekillerini, beslenmelerini tek tek inceleyecegiz.

1 yorum: